19 okt 2023

EPD voor medische, paramedische en psychosociale zorg

Het Kleine Helden Huis vindt in Medicore een meedenkende partner

Het Kleine Helden Huis biedt medische, paramedische en psychosociale zorg aan kinderen die een moeilijke medische start hebben en hun families. Waar het huiskamerconcept alle zorg voor patiëntjes, hun ouders en hun eventuele broers en zusjes bundelt, loopt de organisatie financieel en administratief juist tegen allerlei hobbels aan. Het Medicore EPD met Wellbee e-healthmodules strijken die glad.

Geld uit zes potjes

“Wij zijn een vreemde eend in de bijt omdat we medische, paramedische en GGZ-zorg onder één dak bieden”, zegt initiatiefnemer van Het Kleine Helden Huis en algemeen directeur Hiltje Heyman. Deze verschillende vormen van zorg worden betaald uit meerdere potjes: de Jeugdwet (JW), het Zorgprestatiemodel (ZPM), de DOTs (medische behandelingen), het Persoonsgebonden Budget (PGB), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). “Ons concept past niet in het reguliere zorgsysteem en dat betekent dat de financiering ervan echt dramatisch is.”

Van maatwerk naar standaardsoftware

Toen zij en haar compagnon vijf jaar geleden startten, lieten ze een maatwerksysteem bouwen door een bevriende ZZP-er. Hiltje: “Dat systeem sloot perfect aan bij onze werkwijzen, maar nu we groeien wordt de kwetsbaarheid te groot. We zijn voor onze bedrijfsvoering gewoon 100 procent afhankelijk van een EPD en we hebben echt een groot probleem als dat om wat voor reden dan ook uitvalt. Bovendien kan de maatwerksoftware niet makkelijk mee opschalen.”

Zoektocht naar partner die meedenkt

Tijd dus om op zoek te gaan naar een ander EPD. Een zoektocht die bijna een jaar duurde. “We waren eigenlijk een Porsche aan het uitzoeken, terwijl we nog in een oude Kever reden”, zegt Hiltje. “Daar kwam bij: wij hebben geen verstand van IT. Ik weet wel veel van bedrijfsvoering en ik wist daarom ook wel heel goed hoe ik wilde dat de software zou werken, maar er bestaat nu eenmaal geen software die 100 procent aansluit bij onze processen. We zochten daarom vooral een partner die met ons zou meedenken en die niet bij ieder probleem zegt: ‘dat past niet in onze standaard.’”

Beste klik

De keus viel op het Medicore EPD en de mensen van Tenzinger. “We hebben in totaal wel een stuk of tien demo’s gehad, maar met Tenzinger hadden we de beste klik. Zij waren bereid het verst met ons mee te gaan. Ik denk dat hun software ook het best bij ons past, maar eerlijk gezegd kan ik dat niet eens zo heel goed beoordelen. De bereidheid om het passend te maken was bij hen gewoon het grootst.”

Implementatie

Het Kleine Huis bevindt zich midden in het implementatietraject. Dat maakt dat Hiltje nog niet kan zeggen wat de software precies gaat opleveren. “Maar ik kan wel zeggen dat we tot nu toe nog niet teleurgesteld zijn in Tenzinger. Het is een grote organisatie en soms voel je dat, maar de inrichting is absoluut maatwerk geworden. Iedere implementatie kent zijn hick-ups, die van ons ook. Maar daar lopen de twee consultants die ons begeleiden niet voor weg. Ze denken mee en kijken wat er wél mogelijk is. Ik heb absoluut het gevoel dat we met onze keus voor Medicore en Tenzinger de juiste beslissing hebben genomen.”

Rendement door efficiënter werken

Ze kijkt uit naar 1 januari, de datum van livegang. “Want ik ben ervan overtuigd dat dit ons aan de uitvoerende kant zoveel rendement gaat opleveren. We gaan gewoon onwijs veel tijd winnen en dat betekent dat we meer zorg kunnen leveren.” Ze geeft enkele voorbeelden. “In de eerste plaats hoeven we geen tijd meer te schrijven, want het systeem doet dat voor je. Alleen als je extra zorg levert wat je niet in de agenda hebt gepland, moet je dat nog registreren”, vertelt Hiltje. “Dat betekent ook dat het niet meer kan voorkomen dat we zorg leveren die we vergeten te declareren.”

Hiltje Heyman, Angelique Haringsma en Mark Nieuwenhuis

Volledige dossiervoering

Daarnaast wordt de dossiervoering veel vollediger. “Je hebt alle informatie over een gezin bij de hand, zonder dat het onoverzichtelijk wordt door een overvol scherm. Wij leveren zorg aan het hele gezin: aan een patiëntje dat medische klachten heeft door bijvoorbeeld een vroeggeboorte, maar ook psychosociale hulp aan de ouders en eventuele broertjes of zusjes. Met ons oude maatwerkpakket was het lastiger om een compleet beeld van zo’n gezin te krijgen. Nu heb je dat in één oogopslag en kun je dieper doorklikken op onderdelen waar je meer over wilt weten.”

Ze prijst ook de e-health-modules in Wellbee. “Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig huiswerkopdrachten meegeven. Voorheen moesten onze behandelaren dat soort opdrachten zelf ontwikkelen; nu staan er al een heleboel kant-en-klare opdrachten in die je met een muisklik aan de familie kunt verstrekken.”

Op de groei gekocht

Hoewel ze verwacht dat ze tijdens de implementatie nog wel tegen wat uitdagingen gaat aanlopen, weet Hiltje zeker dat de vruchten straks zoet zijn.

We hebben Medicore op de groei gekocht. We kunnen hier straks jaren mee vooruit. Dat vooruitzicht geeft veel rust.

Over Het Kleine Heldenhuis

Het Kleine Helden Huis biedt zorg op maat voor kinderen die een moeilijke medische start hadden. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg zijn geboren. Omdat ze niet genoeg wogen toen ze werden geboren. Of omdat ze in de eerste jaren van hun leven veel medische problemen hadden. Bijvoorbeeld als er veel eetproblemen zoals reflux waren of dat een kind veel gehuild heeft. Het Kleine Helden Huis helpt deze kinderen én hun ouders en broertjes en zusjes, in een gezellige huiskamer waar je kunt zijn wie je bent.

Neem contact op

Mark Nieuwenhuis

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Neem contact opNeem contact op

Dit vind je misschien ook interessant

Brochure21 nov 2021

Brochure Tenzinger Zorgapp

Je bent de zorg niet ingegaan om te registreren, maar als het dan tóch moet, dan natuurlijk zo comfortabel mogelijk. Daarom hebben wij de Zorgapp: hiermee heb je altijd en overal de informatie over je cliënten die je nodig hebt letterlijk binnen handbereik.
Lees meer +
Whitepaper12 apr 2021

Grip op zorg door financiële sturing

In de whitepaper Grip op zorg door financiële sturing lees je hoe je meer grip krijgt op de bedrijfseconomische kant van het zorgproces, hoe je de zorgvraag beter kunt voorspellen en hoe je een realistische begroting maakt.
Lees meer +