Het werkt met Medicore

Mint: ons API platform maakt verzamelen, verbinden en verslimmen mogelijk

Verzamelen, verbinden, verslimmen

Bij Medicore geloven we in een zorgecosysteem waarin gegevens eenvoudig en op een veilige manier worden uitgewisseld. API’s spelen al langere tijd een centrale rol in onze visie en strategie. Ons platform Mint, wat staat voor ‘Medicore Integrated’, is dé manier om onze missie vorm te geven: slimmer werken met datagedreven oplossingen. Wie datagedreven werkt, heeft er nog meer belang bij om data maar één keer vast te leggen en meermalig te gebruiken.

Elektronische gegevensuitwisseling wordt daarom steeds meer een randvoorwaarde voor het leveren van goede zorg. Als zorgaanbieder opereer je altijd in een netwerk van meerdere partijen en systemen. Hoe meer informatie automatisch wordt gedeeld, zonder dat mensen gegevens hoeven over te tikken, hoe minder tijd zorgverleners kwijt zijn aan afstemming en hoe meer ze zich kunnen focussen op hun kerntaak: het verlenen van goede zorg.

Meer tijd voor zorg

Met Mint geven we tijd terug aan de zorg. Ons API-platform creëert een omgeving die naadloos aansluit bij de behoeften van zorgprofessionals en cliënten, terwijl ze aan de achterkant werken in een standaardapplicatie zoals Medicore. Omdat de voorkant aansluit bij de behoeften, hoeven zorgverleners niet onnodig vaak te klikken en kunnen ze makkelijk gebruikmaken van een andere applicatie. Denk bijvoorbeeld aan een naadloos geïntegreerde roosterapplicatie of de Medicore Zorgapp, die communiceert met Mint en ook kan koppelen met roostersystemen en HR-applicaties. Zo kunnen zorgmedewerkers in één app het grootste deel van hun administratieve werk doen waar ze vroeger meerdere applicaties voor nodig hadden. Hiermee dringen we de registratielast terug en voorzien we zorgverleners van informatie die ze direct in hun proces kunnen gebruiken, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen.

"Door systemen, data en mensen aan elkaar te verbinden, creëren wij meer tijd voor zorg"

Het belang van interoperabiliteit en integraties

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) zegt het mooi: om mensen te ondersteunen bij hun sociale leven, gezondheid, participatie en omgang met gezondheid en kwetsbaarheid, is het essentieel dat er een goede verbinding is tussen de medische expertise, de verpleegkundige expertise en de gemeentelijk sociale expertise. Dit vraagt om de inzet van technologie binnen de zorgketen om informatie te verzamelen en verbinden met als doel om de zorg nu en in de toekomst te verslimmen. Elektronische gegevensuitwisseling draagt bij aan goede en veilige zorg voor de patiënt of cliënt, verlicht de werkdruk van zorgverleners en is een essentiële randvoorwaarde om de ambities uit het IZA te behalen.

Wat is een API eigenlijk?

Bijna iedereen heeft weleens van API’s gehoord. Maar hoe werkt die technologie eigenlijk?

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Die interface maakt het mogelijk dat specifiek gedefinieerde informatie wordt uitgewisseld. Met specifiek gedefinieerde informatie bedoelen we gegevens als cliëntgegevens (NAW), agenda-afspraken, een zorgplan of medicatie. Je kunt een API zien als een stekkerdoos die geschikt is voor tweerichtingsverkeer: je kunt er stroom (in dit geval informatie) uit halen, maar ook terug leveren. Een stekkerdoos heeft meerdere stopcontacten, die ieder geschikt zijn voor een ander type informatie.

Interoperabiliteit faciliteren

API’s maken interoperabiliteit mogelijk: interoperabiliteit is het uitwisselen van data tussen organisaties of tussen een zorgorganisatie en een patiënt of cliënt volgens (inter)nationale standaarden. Die standaarden maken dat informatie op een eenduidige manier wordt vastgelegd. Zonder deze eenduidige manier van vastleggen is het moeilijk om gegevens samen te voegen, laat staan deze gegevens automatisch te delen. Daarnaast krijgen zorgverleners toegang tot uitgebreidere en actuelere informatie over patiënten en cliënten.

Verschil interoperabiliteit en integratie

Integratie kun je op verschillende manieren bereiken. Waar interoperabiliteit gaat over het uitwisselen van informatie via (inter)nationale standaarden, gaat het bij integraties over maatwerk, specifiek gebouwd om systeem A en B met elkaar te laten praten, zonder dat informatie op een standaard manier wordt vastgelegd. Zo’n integratie maakt vaak gebruik van middleware. Dit is een stukje ‘vertaalsoftware’ dat ervoor zorgt dat twee systemen elkaar begrijpen. Waar interoperabiliteit mogelijk wordt gemaakt door generieke API’s, is dit bij integratie zeker niet het geval. Je kunt een API dus zien als een stekkerdoos. De stekkerdoos is uniform: het maakt niet uit of je er de stekker van de koelkast, een lamp of de oplader van je telefoon in stopt, er komt altijd precies dezelfde output uit, namelijk stroom. In het geval van een API is de output een bepaald stukje informatie.

Samenwerken met Medicore

Ben je leverancier van software die onmisbaar is voor het verslimmen van de zorg en wil je graag met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

Lees meer over Mint, ons API-platform

Whitepaper14 jun 2023

Een heldere API strategie maakt verzamelen, verbinden en verslimmen mogelijk

Elektronische gegevensuitwisseling wordt steeds meer een randvoorwaarde voor het bieden van goede zorg. Daarin spelen API's een grote rol. In dit whitepaper lees je meer over het inzetten van API's.
Lees meer +
Klantverhaal30 mei 2023

Mindler verandert GGZ met online blended therapie

Mindler wil graag dat de applicaties die ze gebruiken integreren. Mayke Rijpert, controller bij Mindler, vertelt hoe dit werkt met het Tenzinger Platform.
Lees meer +
Whitepaper30 apr 2019

Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

In deze factsheet Interoperabiliteit lees je hoe Tenzinger werkt aan standaardisering binnen een een complex zorg-ICT landschap.
Lees meer +

Wij zijn Medicore

Wij verslimmen de zorg met datagedreven oplossingen voor menselijke zorg.

 • 20 jaar ervaring in digitalisering

  In de GGZ, jeugd- en pleegzorg en medisch specialistische zorg

 • 25.000 zorgverleners

  Maken gebruik van Medicore

 • Data-driven inzichten

  Slimme data-analyse die direct bruikbare inzichten oplevert. Maak betere beslissingen, elke dag opnieuw.

 • Klaar voor de toekomst

  Al 20 jaar in de cloud, nu als eerste ECD op Azure

Contact

Meer weten over het Medicore ecosysteem? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Medicore privacy statement.