Ter ere van Medicore’s 20-jarig bestaan, delen we de komende periode bijzondere verhalen over Medicore en ons team. Dit keer een interview met Erik, die naast zijn werk als technisch schrijver ook spannende fantasyboeken schrijft in zijn vrije tijd.
20 jaar Medicore - 20 jaar aan verhalen
Erik: Medicore’s technisch schrijver én fantasy auteur
Erik had Medicore al een tijdje op het oog. Toen de kans zich voordeed om als technisch schrijver aan de slag te gaan, twijfelde hij geen moment en solliciteerde hij. Dat was in 2017. Sindsdien maakt hij met zijn teksten onze software helder en gebruiksvriendelijk. Onder werktijd is hij dus vooral bezig met het duidelijk formuleren van feiten, maar buiten werktijd laat hij zijn fantasie de vrije loop in de fantasy- en horrorboeken die hij schrijft.
Hoe ben je bij Medicore terechtgekomen, en wat doe je precies?
“Ik had Medicore al heel lang in het vizier, het leek me wel een leuk bedrijf waar ik graag wilde werken. Toen kwam er een vacature voor technisch schrijver. Ik dacht: ‘Ja, die is van mij.’ Dat is bijna zeven jaar geleden. Voordat ik bij Medicore werkte, was ik technisch schrijver bij een scheepswerf. Maar ik heb van alles gedaan: ik ben ook frontend developer geweest, heb handboeken geschreven, en ik heb zelfs kort voor de klas gestaan.
Als technisch schrijver bij Medicore ben ik verantwoordelijk voor de informatievoorziening richting gebruikers. Ik schrijf eigenlijk alle teksten van de software die niet commercieel zijn. Zoals de online help, release notes, teksten op knoppen en labeltjes bij velden. Ik krijg informatie van alle kanten: van developers, testers, product owners en product managers. Die probeer ik zo begrijpelijk mogelijk op te schrijven, door mezelf te verplaatsen in de eindgebruiker, een gemiddelde behandelaar die niet zo veel affiniteit heeft met computers.
Naast begrijpelijk, moeten teksten ook empathisch zijn. Als UX-ontwerpers mij bijvoorbeeld vragen om een foutmelding te schrijven, kan dat zomaar een uur kosten om een goede foutmelding te schrijven. Wij willen geen foutmeldingen als ‘error 325, probeer het later nog eens.’ Wij willen namelijk echt zo vriendelijk mogelijke software. In een foutmelding staat dan wat de fout is, waarom die is gebeurd en vooral wat iemand kan doen om die zelf op te lossen. Een goede foutmelding is dus vriendelijk, en er moet een oplossing bij staan, dan kan je verder als gebruiker.”
Buiten technisch schrijven schrijf je in je vrije tijd ook nog eens boeken. Wanneer ben je begonnen en wat voor boeken schrijf je?
“Ik heb toch altijd wat creatiefs in me gehad. Ik vond het leuk om dingen te maken die er nog niet waren. Of het nou software is of een tekst. Het begon met een verhaaltje dat ik voor mijn dochter had geschreven, wat uiteindelijk een boek is geworden. Ik vond het zonde om dat op de plank te laten liggen, dus ben ik een uitgever gaan zoeken. En die heb ik uiteindelijk gevonden. Nu heb ik al meerdere boeken geschreven en uitgebracht, met name fantasyboeken, of horror. Mijn boeken moeten altijd een beetje spannend zijn.
Mijn nieuwste boek gaat over vampiers in IJsselstein. Ik vind IJsselstein een heel leuk, onderbelicht stadje. Het is eigenlijk miniatuur Utrecht met een kasteeltoren en een molen. We hebben zelfs grachten en een oud middeleeuws centrum. Ik vond het leuk om dat als decor te gebruiken voor vampiers, omdat het juist zo’n leuk stadje is waar je zeker geen vampiers zou verwachten. Het verhaal speelt zich deels af in de huidige tijd, en deels in het verleden. En dan komt dat verleden langzaam naar het heden. Want ja, vampiers in IJsselstein, hoe zijn die daar gekomen? Spannend hoor.”
Neem jij jouw ervaring als technisch schrijver ook een beetje mee in het schrijven van jouw fantasyboeken?
“Eigenlijk niet. Het zijn echt twee verschillende werelden, die moeten niet door elkaar lopen. Release notes moeten bijvoorbeeld zo kort mogelijk, en zo terzake mogelijk. Je moet erg nauwkeurig beschrijven wat er nieuw of veranderd is. In een roman kan je echt hele lange zinnen maken en een beetje sfeer creëren. Voor technisch schrijven heb je geen sfeer nodig.
Schrijven lijkt eigenlijk veel op mijn vorige baan als developer. Als developer schrijf je code en test je die. Werkt iets niet zoals verwacht, dan schrijf je het opnieuw, maar dan slimmer en beter. Daarna laat je het door een tester controleren, die natuurlijk ook nog zijn mening heeft. Bij het schrijven gaat het precies zo: je schrijft het, leest het heel vaak opnieuw, en als iets niet goed is, herschrijf je het nog een keer. Vervolgens laat je het proeflezen door iemand anders, die ook weer commentaar heeft. Uiteindelijk zorgt dit proces voor een steeds beter resultaat, zowel in code als in verhalen.”
Wat vind je leuk aan werken bij Medicore?
“Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt. Bij internationale bedrijven en bij grote softwarebedrijven, met 80.000 collega’s. Dit is het leukste bedrijf waar ik ooit heb gewerkt, ik kan dat nog steeds zeggen zonder te overdrijven. De collega’s maken het leuk, ze zijn echt collegiaal. Ook werken we werken samen om goeie software te maken voor klanten, we werken voor de zorg. Developers zouden bijvoorbeeld ook kunnen programmeren bij de Belastingdienst, of een grote bank. Daar krijg je echt een andere voldoening dan bij Medicore. Bij Medicore voel ik dat we samen iets maken om zorgverleners tijd terug te geven, zodat zij zich volledig op de zorg kunnen richten.”