Blog15 jul 2025

Medicore ondersteuning voor FACT-teams

FACT-teams (Flexible Assertive Community Treatment) spelen een belangrijke rol binnen onder andere de reguliere ggz voor volwassenen, de jeugdzorg en de forensische zorg. Ze ondersteunen mensen met psychische problemen vaak rechtstreeks op straat of bij hen thuis. Daarbij werken ze nauw samen met ketenpartners en andere betrokken organisaties.

 

In de praktijk zien we vaak dat zorgprofessionals terugvallen op Excel-sheets of andere systemen buiten het ECD. Dit komt doordat veel ECD’s niet goed aansluiten bij wat FACT-teams in hun dagelijks werk nodig hebben

Medicore biedt ondersteuning voor FACT-teams. Dat doen we met handige teamoverzichten en specifieke functies in ons ECD, die we samen met zorgprofessionals ontwikkelen. Zo weet je zeker dat ons systeem perfect aansluit bij wat jij en je collega’s in het FACT-team dagelijks nodig hebben. Wil je weten meer weten? Lees dan snel verder.

Uitdagingen van FACT-teams

Elke dag zetten multidisciplinaire FACT-teams bestaande uit verpleegkundigen, psychiaters, artsen, psychologen, ervaringsdeskundigen en maatschappelijk werkers, zich actief in voor cliënten.

In Nederland zijn inmiddels meer dan 300 FACT-teams actief, zo blijkt uit cijfers van het keurmerk voor ACT en flexibele ACT (CCAF). Deze teams werken in wijken en kleinere regio’s van ongeveer 50.000 inwoners. Door deze aanpak kunnen ze veel crisissituaties voorkomen, waardoor minder mensen opgenomen hoeven te worden. Dit sluit goed aan bij het beleid van de overheid om het aantal klinische bedden in de ggz terug te dringen. Zorgprofessionals bieden daardoor steeds vaker ambulante zorg aan, waarbij FACT-teams een belangrijke rol vervullen.

Waar lopen FACT-teams tegenaan?

Veel FACT-teams gebruiken elektronische cliëntendossiers (ECD’s) die niet goed aansluiten op wat ze in de praktijk nodig hebben. Wat je daardoor vaak ziet, is dat zorgprofessionals zelf oplossingen gaan zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Excel-lijstjes om toch overzicht te houden op het FACT-bord. Het gevolg is dubbele administratie, wat extra werk oplevert én de kans op fouten vergroot. Soms raakt er belangrijke informatie kwijt, of belanden privacygevoelige gegevens op plekken waar ze niet thuishoren.

Voor cliënten kan dit vervelende gevolgen hebben. Als hulpverleners niet de juiste informatie hebben, kan dit invloed hebben op de stappen in hun behandeling. Bijvoorbeeld omdat afspraken niet goed worden vastgelegd of behandelplannen niet goed worden uitgevoerd. Dat maakt het lastig om effectief samen te werken en goed af te stemmen over wat iemand nodig heeft.

FACT-teams hebben juist behoefte aan digitale ondersteuning die écht aansluit bij hoe zij in de praktijk werken. Dat maakt het makkelijker om cliënten buiten de muren van de zorginstelling goed te helpen. Het is duidelijk dat dit beter kan én moet. Anders blijven zorgverleners vastlopen in administratieve taken en verliezen ze kostbare tijd voor het echte werk: goede zorg bieden aan cliënten.

 

 

UP

Medicore’s aanpak: werken aan een flexibel en toekomstbestendig ECD

We hebben ons ingezet om Medicore optimaal af te stemmen op de behoeften van FACT-teams. Hieronder laten we zien wat je kunt verwachten.

Bepaal zelf hoe jouw FACT-bord eruit komt te zien

We hebben ons ECD uitgebreid met handige functies, speciaal afgestemd op wat FACT-teams nodig hebben. Zo kun je vanaf nu zelf bepalen hoe het FACT-bord en de bespreeklijst eruitzien.

Alle gegevens uit het ECD en gekoppelde systemen blijven gewoon beschikbaar. Dankzij de nieuwe teammodule én de toevoeging van UP werk je flexibeler dan ooit. Je hoeft niet langer te zoeken naar de juiste informatie. Jij en je team bepalen namelijk zelf welke gegevens je direct wilt zien, precies afgestemd op ieders rol.

Open ecosysteem

Bij Medicore ontwikkelen we technologie waarmee samenwerken rondom cliënten eenvoudiger wordt, óók met ketenpartners. Daarom kozen we in 2004 al bewust voor een volledig web-based ECD en vervolgens voor een open SaaS-landschap. Via ons API-platform kun je eenvoudig integreren  met applicaties van derden. Hierdoor ben je als zorginstelling minder afhankelijk van één leverancier en houd je ruimte voor innovatie. Zo kies je per functionaliteit altijd de beste oplossing, terwijl alles naadloos blijft samenwerken.

Eenvoudig communiceren met ketenpartners

Wij begrijpen dat communicatie met ketenpartners, zoals gemeenten, politie, andere zorginstellingen en contactpersonen van cliënten, niet altijd via een ECD verloopt. Dankzij de integratie met Outlook 365 en UP kun je vanuit Medicore rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende persoon. Je hoeft dus geen aparte adresboeken meer bij te houden. Alle contactinformatie is direct beschikbaar, zowel voor jou als je collega’s. Dat bespaart tijd én voorkomt onnodige afstemming.

Altijd actueel met wet- en regelgeving
Medicore is een moderne SaaS-oplossing die ervoor zorgt dat je altijd met de nieuwste versie werkt. Verandert het Zorgprestatiemodel, komen er nieuwe wetten en regels, of gelden er aanvullende kwaliteitseisen? Dan passen wij Medicore snel aan. Je hoeft zelf niets te doen: wij zorgen ervoor dat updates automatisch worden uitgerold. Zo weet je zeker dat je organisatie altijd voldoet aan actuele eisen, zonder gedoe en zonder zorgen.

Mobiele ondersteuning

Voor zorgverleners binnen FACT-teams, die vaak onderweg zijn, is mobiel werken geen luxe maar pure noodzaak. Dankzij de zorgapp heb je overal en altijd toegang tot het ECD. Zo kun je meteen na een cliëntbezoek eenvoudig vastleggen wat er besproken en afgesproken is. Even snel iets noteren of inspreken? Dat kan direct op locatie.

Het verslag dat je maakt, wordt automatisch verwerkt in de relevante onderdelen van het dossier. Denk hierbij aan de contactregistratie, tijdregistratie en als dat nodig is meteen een update op het FACT-bord. Hierdoor voorkom je dubbel werk, blijft het dossier actueel, en bespaar je kostbare tijd. Je registreert één keer; het systeem zorgt voor de rest.

Zo houd je meer tijd over voor de cliënt en heb je minder gedoe met administratie.

 

Samen naar minder lasten en méér zorg

FACT-teams zetten zich elke dag met hart en ziel in voor kwetsbare mensen. Juist daarom verdienen ze een ECD dat hun werk makkelijker maakt, in plaats van ingewikkelder. Een goed ECD ondersteunt het team bij de dagelijkse taken, scheelt tijd en zorgt ervoor dat er meer aandacht kan zijn voor cliënten.

Bij Medicore weten we hoe belangrijk het is dat technologie écht aansluit bij de dagelijkse zorgpraktijk. Daarom ontwikkelen we nieuwe functies binnen ons ECD samen met zorgverleners. Zo zorgen we ervoor dat Medicore aansluit op de praktijk.

Wil je ontdekken wat Medicore voor jou en je collega’s kan betekenen? En ben je benieuwd naar de praktische voordelen? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies of een demonstratie. We horen graag wat jij belangrijk vindt.

Veelgestelde vragen

  • Waarom een digitaal FACT-bord in Medicore?

    Een digitaal (FACT-)bord is een geïntegreerde functie binnen het Medicore ECD waarmee (FACT-)teams realtime kunnen zien welke cliënten aandacht nodig hebben. In plaats van werken met losse Excel-sheets of whiteboards, staat alle informatie nu centraal in het ECD. Hierdoor is het FACT bord altijd up-to-date, voorkom je dubbele registratie en kunnen alle teamleden direct zien wie waarvoor verantwoordelijk is.

  • Wat zijn de voordelen voor forensische FACT-teams?

    Forensische FACT-teams krijgen toegang tot specifieke functionaliteiten voor risicomanagement en juridische voorwaarden. Denk aan meldplicht, locatieverboden of evaluatiemomenten. Deze gegevens zijn direct zichtbaar in het dossier en gekoppeld aan notificaties. Zo houdt het team overzicht én kan sneller reageren bij dreigende situaties.

  • Wat zijn de voordelen voor jeugd FACT-teams?

    FACT-teams die actief zijn in de jeugdzorg stemmen intensief af met onder andere de gemeente, verwijzers en het sociale netwerk van de cliënt. De bijbehorende contactgegevens zijn altijd beschikbaar in Medicore en worden automatisch bijgewerkt. Daardoor kunnen teamleden onderweg via de Medicore-app direct contact opnemen met relevante personen, zonder eerst te moeten zoeken naar telefoonnummers of e-mailadressen.

  • Kunnen externe ketenpartners toegang krijgen tot het dossier?

    Ja, Medicore ontwikkelt mogelijkheden voor rolgebaseerde, beveiligde toegang tot specifieke delen van het dossier. Met toestemming van de cliënt kunnen externe partners zoals reclassering of wijkteams informatie bekijken of toevoegen die relevant is voor de zorg. Dit maakt samenwerking veiliger, sneller en beter traceerbaar. 

Ook interessant

Blog29 mrt 2025

Speech-to-text in Medicore: tijdwinst met Verticai & Medendo

Lees meer +
Blog29 mrt 2025

Medicore UP: De virtuele ECD/EPD assistent die je tijd en inzichten teruggeeft

Lees meer +
Blog28 mrt 2025

Het Medicore-ecosysteem efficiënter werken: Verminder administratieve lasten in GGZ en jeugdzorg

Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Medicore privacy statement.