Klantverhaal08 jun 2023

Klantverhaal

Medicore EPD als toekomstbestendige basis voor Karmenta

Met een achtergrond in de IT weet Gerard Verheij, medeoprichter en manager bedrijfsvoering bij Karmenta hoe belangrijk goedwerkende ICT is voor (zorg)organisaties. Met die kennis koos Karmenta bij de oprichting voor het Medicore EPD. Inmiddels zijn we vier jaar verder. Hoe kijkt Gerard terug op vier jaar Medicore?

Begonnen vanaf nul

Samen met zijn vrouw Liesanne Bouwma richtte Gerard Karmenta in 2019 op. Waar Liesanne als uro-gynaecoloog en seksuoloog een berg aan medische kennis en ervaring heeft, ligt de expertise van Gerard aan de organisatorische en bedrijfskundige kant. “De kennis van ICT blijkt heel handig bij een zorginstelling, omdat er veel uitdagingen op het gebied van ICT horen bij het runnen van een kliniek.”

In 2019 behandelde Karmenta de eerste patiënt. Gerard vertelt: “Bij de oprichting begonnen we echt bij nul. In de eerste week hadden we één patiënt. Ook qua faciliteiten was er nog niet veel. We hadden een locatie, een laptop, een pc en een echotoestel. Wat betreft ICT was dat een voordeel, we hadden geen oude systemen waarmee we rekening moesten houden en konden alles modern optuigen. Daardoor werken we nu volledig in de cloud en kan ons team overal prettig en goed beveiligd werken.”

Inmiddels is de spreekkamer van toen een röntgenkamer geworden en heeft Karmenta twee nieuwe spreek/onderzoekskamers in Medisch Centrum Schijndel. Het team van Karmenta bestaat inmiddels uit 4 gynaecologen, een fertiliteitsarts en 2 urologen en 10 vaste medewerkers. Daarnaast is er een ‘flexibele schil’ met oproepkrachten en ZZP-ers die Karmenta onder andere inzet bij operaties op het OK-complex in Schijndel.

Keuze voor Medicore

Al snel wist Gerard dat een goedwerkend EPD nodig was om de geleverde zorg te kunnen vastleggen. In het selectietraject voor een nieuw EPD nodigde Gerard drie leveranciers uit. Een interessante ervaring, aangezien Gerard vanuit vorige functies gewend was om zelf aan de andere kant van de tafel te zitten.

Een belangrijk uitgangspunt bij de selectie van het EPD was de facturatie van de zorgproducten (DBC’s). Daarnaast zocht Gerard een leverancier met kennis van zorgprocessen in de medisch specialistische zorg. “Ik maakte mij de meeste zorgen over het goed kunnen factureren van onze zorg. Door positieve verhalen van andere zorgaanbieders wist ik: hier heeft Medicore ervaring mee. Zij kunnen ons verder helpen.“

Na de keuze voor Medicore startte de implementatie. “In het begin had ik als ICT’er slechts globale kennis van DBC’s en medische administratie”. Al snel besloot Gerard om versterking te zoeken in de vorm van Anky Buijs: een oude bekende met jarenlange ervaring in de zorg die veel zin had om met het Medicore EPD te gaan werken. Een schot in de roos volgens Gerard “Anky weet alles van medische administraties: ze weet heel goed hoe DBC’s in elkaar zitten en hoe je die declareert.”

Slimme inzet van ICT

Nu de basis op orde is, is Karmenta klaar om door te groeien. “Medicore ondersteunt ons in onze groei en strategie voor de toekomst. We hebben de basisadministratie van onze zorginstelling op poten gezet, maar nu willen we kijken naar het nóg slimmer inzetten van ICT voor onze medewerkers en patiënten om de zorg nog beter te maken, dichter bij de patiënt, laagdrempeliger en met minder kosten. Daarbij kan Tenzinger ondersteunen via het wellbee patiëntportaal, de Tenzinger Zorgapp en het zorgverlenersportaal. Maar ook door slimme koppelingen, zoals voor de boekhouding. Daar kijken we nu met Tenzinger naar.”

Kennis delen

Samen moeten we de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar houden. Kennisdeling is daarbij van belang. Als voorbeeld noemt Gerard de inzet van blended care bij behandelingen. “Tenzinger heeft ook veel opdrachtgevers in de ggz. Wij bieden ondersteuning voor vrouwen in de overgang. Daaraan zit een psychologische én een somatische kant. Voor die psychologische kant hebben ze in de ggz al mooie oplossingen met bijvoorbeeld video’s en e-health. Daar kunnen wij vanuit de medisch specialistische zorg van leren.”

“We hebben zin om samen met Tenzinger verder te groeien. Nu we een kritische en ook ervaren Medicore-gebruiker zijn geworden willen we bijvoorbeeld ook deel gaan nemen aan de expertsessies die vanuit Tenzinger worden georganiseerd om mee te denken. Eigenlijk staan we pas aan het begin, we hebben de basis gelegd en nu wordt het echt leuk.”

Lisette Bouwma van Karmenta over Medicore

Op de foto: Liesanne Bouwma, uro-gynaecoloog, seksuoloog en medeoprichter bij Karmenta

Bekijk publicaties

Whitepaper30 aug 2021

Factsheet Privacy en informatiebeveiliging Medicore

Medicore heeft uitgebreide maatregelen getroffen om informatiebeveiliging goed te regelen en zorg te dragen voor een betrouwbare en veilige dienstverlening.
Lees meer +
Whitepaper10 nov 2022

Meer tijd voor zorg met slimme signaleringen

In deze whitepaper gaan we dieper in op hoe je je ECD volautomatisch signalen kunt laten genereren op basis van zorginhoudelijke triggers.
Lees meer +
Whitepaper30 apr 2019

Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

In deze factsheet Interoperabiliteit lees je hoe Tenzinger werkt aan standaardisering binnen een een complex zorg-ICT landschap.
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!

Door op de button te klikken ga je akkoord met het Medicore privacy statement.